WaveforMe

desen realizat de Scegaliu Elissa Paola

Purtat de unda călătoare

Magda Cernea - psiholog/audiolog/dramaterapeut

Hei! Salut! Îți mai aduci aminte ce scria pe biletul atârnat de clanța ușii mele de
când nu am mai vorbit?… Scria: „Don’t disturb me!” și văd că ai luat-o în serios!
Haide! Haide! Am glumit doar! Chiar te rog să mă „deranjezi” cu întrebări! Abia
aștept să-ți răspund și o voi face cu maaaaare plăcere! De-atunci am devenit erou
într-o poveste, purtat de unda mea călătoare. Nu e glumă, chiar dacă pare o figură
de stil! Îți spun drept că eu chiar așa m-am simțit și mă simt în continuare pentru că
sper ca povestea WaveforMe să continuie și să fie istorisită multă vreme de-aici
înainte!…

Amprenta sunetului II

𝐀𝐦𝐩𝐫𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐒𝐮𝐧𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐈 – cel de-al doilea film de mediu metraj produs de Asociația VAR – este o producţie ce reflectă chintesența unui proiect dedicat adolescenților și preadolescenților hipoacuzici (purtători de implant cohlear/proteze auditive) din România.

Timp de 10 săptămâni (ianuarie – martie 2022) 16 tineri reuniți din diferite regiuni ale țării au fost provocați, prin intermediul atelierelor on-line bazate pe tehnici de terapie prin joc, percuție, confecționare de marionete și arte vizuale (film, desen și fotografie) să-și descopere și să-și valorifice resursele interioare, generând viziuni și creații proprii.

desen realizat de Nectarie Chelcea

Membrii comunității WaveforMe despre experiența lor în cadrul workshopurilor creative

PUBLIC SPEAKING

Roxana: ”Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am reînceput să comunic. Mi-a plăcut mult că am lucrat împreună.”

Albert: ”În primul rând, am câștigat experiență. Cel mai mult mi-a plăcut activitatea în care am vorbit despre povestea vieții noastre.”

Luana: ”Sunt multe lucruri pe care simt că le-am câștigat: creativitate, sinceritate, prietenii noi și toate lucrurile interesante despre care am discutat.”

Maria: ”Mi a placut felul cum au reușit să ne unească într-o singură inimă. ”Ne-a ajutat să privim lumea prin alți ochi, să înțelegem lucrurile mai bine.”

Alex – ”Vorbe –  cuvântul care descrie cel mai bine experiența mea.”

Nicola: ”Pe mine acest proiect m-a făcut fericită! Mi-a plăcut tot. Nu aș schimba nimic.”

lucrare realizată de Maria Gîngu

WaveforMe, for you, for us!

Asociația VAR Cultural din România, cu o vastă experiență în implementarea și dezvoltarea proiectelor cu un puternic caracter socio-cultural, a lansat în februarie a.c. primul proiect internațional WaveforMe dedicat promovării potențialului creativ al tinerilor cu deficiențe de auz, purtători de implant cohlear/proteze auditive.

Proiectul a luat naștere ca urmare a impactului pozitiv pe care demersurile anterioare le-au avut. Un produs emblematic, Amprenta Sunetului (2021), un film de mediu metraj care surprinde portretele și prezintă vocile a 29 de tineri hipoacuzici purtători de implant cohlear/proteze auditive, protagoniștii și creatorii filmului, poate fi urmărit gratuit și în limba engleză. https://www.varcultural.eu/proiecte/amprenta-sunetului/ (proiect realizat cu sprijinul Fundației pentru Comunitate și MOL România).

WaveforMe se dezvoltă pe 3 direcții și etape diferite: socială, educațională și culturală.

Amprenta Sunetului

Platforma WaveforMe găzduiește filmul ”Amprenta Sunetului”, produsul final al proiectului cu același nume. Te invităm să descoperi prin intermediul acestui mediu metraj, o succesiune de video-poeme care aduc în prim plan portretele și vocile celor 29 de participanți – protagoniștii și creatorii filmului. Prin imaginile pe care le-au surprins, prin emoțiile și experiențele pe care le-au împărtășit, au reușit să dea viață unor povești autentice, unice, puternice și sensibile deopotrivă. Filmul poate fiurmărit gratuit și beneficiază de subtitrare în limba engleză.

Durata: 29 min

O producție a Asociației VAR Cultural

Data lansării: 10 iulie 2021

Proiect sprijinit de Fundația pentru Comunitate, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor.

Un film realizat de: Natalia Almași, Cristian Bogdan, Andrei Bogdan, Cristian Boboc, Ema Bota, Alexandra Brașov, Nectarie Chelcea, Nicolae Chelcea, Octavian Chiosea, Tina Casagicu, Roxana Cazacu, Daniela Cornea, Andreea Deacu, Andreea Enache. Liviu Enescu, Maria Gîngu, Nicola Ghinea, Matei Mortu, Alexandru Mocanu, Rareș Morogan, Cristina Olteanu, Andra Pop, Luana Popa, Antonia Potcoavă, Albert Sivriu, Paul Spanache, Marina Trușcă, Ana Uță, Eduard Vieru

Îndrumați de: Vero Nica, Magda Cernea, Andra Hera, Daniela Ilinca.

𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐞: ”Ascultă Viața”, ”Audiosofia”, ”Asociația Audiologilor din România”, ”Koala RAV”, ”Perspective pentru copiii hipoacuzici”, ”Auzi, Înțelegi, Trăiești”, ”Asociația de Terapie prin Joc și Dramaterapie din România”.

De vorbă cu Maria G, participantă în cadrul workshopului public speaking

1. Ce te-a facut sa te inscrii in proiectul WaveforMe?

Dorinta de a cunoaste si de a interactiona cu persoanle care sunt in acelasi cerc cu mine m-a impins sa ma inscriu in acest proiect. Nu este singurul motiv,am o gramada, de exemplu am stiut ca o sa ma pot revedea cu peroanele-mi dragi, precum Magda,Vero si altii. Acum, din propria mea experienta, stiu ca aici ei te pot invata sa-ti exprimi sentimentele, nu numai familiei, ci si prietenilor, treapta pe care am depasit-o incet cu incet, astfel am putut sa inteleg cum functioneaza lucrurile in societatea de azi.

De vorbă cu Alice Popa, mămică de copil cu implant cohlear, psiholog clinician, președinta Asociatiei KOALA Reabilitare Auditiv Verbala.

1.Ce v-a determinat sa o inscrieti pe fiica dumneavoastra la atelierele din acest proiect?

M-a atras tematica atelierelor si faptul ca mai lucrase cu trainerii din proiect.

2.Care a fost motivul pentru care ati ales aceste ateliere?

Decizia i-a apartinut fiicei mele, a ales tematici care ii plac.

3.A contat faptul ca s-au desfasurat on-line si ca au fost oferite in mod gratuit?

A contat faptul ca au fost online, i-a usurat participarea, ea avand cursuri dupa amiaza nu mai are timp liber prea mult.  Iar faptul ca au fost gratuite a fost de asemenea binevenit.

De vorbă cu Gál Katalin, președinta Asociației Perspective pentru copiii hipoacuzici din România

1. Ce v-a facut sa acceptati propunerea de a participa in calitate de partener la organizarea proiectului WaveforMe?

Calitatea. Participând în calitate de partener la proiectul Ampenta Sunetului am avut oportunitatea de a cunoaște echipa care este alături de Magda și mă simt onorată că am putut participa ca partener și în acest proiect.

2.Care este contributia dumneavoastra in acest proiect?

Mediatizarea proiectului și informarea participanților potențiali de oportunitatea de a face parte din acest program genial, precum și prezentarea proiectului în revista asociației noastre, Perspective.

photo credits: Cristian Boboc

Eu și unda mea norocoasă

Magda Cernea - psiholog/audiolog/dramaterapeut

Mă simt obosit... stresat... nemulțumit... plictisit. M-am săturat de școală! M-am săturat de teme! M-am săturat de ritmul ăsta amețitor în care trăiesc zi de zi! Nu mai pot și gata! Mă duc la mine în cameră, îmi pun căștile și nu vreau decât să ascult muzica mea preferată și să fiu lăsat în pace! Mă simt copleșit de toate! Mereu școală, teme, drumuri, meditații și în fiecare zi o iau de la capăt. Parcă mereu mă învârt în același cerc din care nu mai pot ieși și parcă nu mai am timp nici să respir. Simt că aș face cu totul altceva... ceva care să-mi placă cu adevărat! Eu știu despre mine că sunt creativ, că am multe idei interesante, iubesc să desenez, să dansez, să mă manifest așa cum simt s-o fac! Simt nevoia să evadez!