Când undele devin povești

Un articol de Vero Nica, artistă și manager cultural
„Wave’s Imprint” este o poveste despre curaj și despre cum arta poate deveni o cale de vindecare și inspirație. Gândit și dezvoltat de Asociația Culturală VAR din România, acest proiect este dovada că, acolo unde creativitatea este încurajată, se pot naște schimbări care transformă lumea într-un loc mai bun.
Uneori, cele mai simple idei au puterea de a transforma lumea. La baza acestui proiect stă o convingere profundă: arta trebuie să fie accesibilă tuturor și fiecare voce merită să fie auzită. Pentru tinerii purtători de implant cohlear sau proteze auditive „Wave’s Imprint” a devenit un spațiu în care să-și exploreze creativitatea, să-și rafineze abilitățile și să demonstreze că locul lor în această lume este unic și indispensabil.
Ediția de anul acesta a propus un format amplu, incluzând:
- o expoziție colectivă internațională în galeria virtuală WaveforMe,
- două podcasturi,
- o tabără de creație desfășurată în România, și
- un film experimental – „Wave’s Imprint” – realizat cu participare internațională.
Proiectul a reunit 52 de participanți din 20 de țări, printre care România, Republica Moldova, Spania, Estonia, Croația, Belgia, Anglia, Turcia, Iran, Filipine, Polonia, Grecia, Japonia, Italia, Ungaria, Olanda, China, Serbia, Mexic și SUA. Fiecare dintre aceștia și-a lăsat amprenta – una vizibilă, autentică și profundă.
Unul dintre elementele centrale ale demersului „Wave’s Imprint” a fost curajul de a folosi arta nu doar ca formă de exprimare, ci ca unealtă de schimbare. În tabăra de creație desfășurată în România în luna iulie, participanții au fost încurajați să colaboreze pentru a contura structura filmului, pornind de la ideile și temele generate chiar de ei. Procesul a fost ghidat cu delicatețe de către echipa proiectului, astfel încât fiecare să-și depășească temerile, precum „poate nu e suficient de bine”.
Cu tinerii din străinătate, conexiunea s-a realizat prin scrisori personalizate trimise prin e-mail, completate la final de un gest simbolic: o scrisoare trimisă în format fizic, prin poștă, scrisă de mână. Mulți au mărturisit că a fost prima dată când au primit un astfel de mesaj, acest detaliu a reușit, fără să ne propunem, o notă profundă experienței lor creative.
Proiectul le-a oferit tinerilor oportunitatea de a-și redescoperi încrederea în sine și de a-și explora vocea interioară într-un mod aparte. Totodată, proiectul a oferit tuturor o lecție despre cum barierele pot fi depășite și distanțele estompate, creând împreună un spațiu dedicat conexiunii și exprimării creative.
Evenimentul final, desfășurat pe 2 noiembrie, a reprezentat punctul culminant al proiectului, aducând cu sine o atmosferă încărcată de emoție și entuziasm. A fost o oportunitate de a reuni o parte dintre tinerii care au jucat un rol esențial în conturarea acestei povești colective.
Evenimentul a adus în prim-plan o expoziție cu lucrări din galeria virtuală, și proiecția filmului. Un moment cu totul special a fost acela în care participanții și-au ales câte o lucrare din expoziție și au desprins-o chiar ei de pe perete, o acțiune care a devenit un performance în sine. Acest gest simbolic a fost profund apreciat deopotrivă de cei prezenți și de artiștii expozanți. Ulterior, artiștii care nu au putut fi alături de noi, au primit fotografii de la eveniment care importalizau acele momente. A fost o confirmare a valorii lor personale și artistice.
Aceste cuvinte capturează spiritul unei inițiative care a transformat experiențe individuale în povești colective pline de semnificație:
- „Este atât de emoționant să văd cum munca noastră prinde viață și rezonează cu publicul.”
- „Sunt atât de fericit să văd că cineva se bucură de lucrările mele. Mulțumesc echipei WaveforMe pentru că mi-a oferit această ocazie. Întregul proces a fost minunat.”
- „Am învățat să apreciez viața, să mă bucur de lucrurile mărunte și să fiu prezent. Oricât de întunecată ar părea lumea, există întotdeauna lumină la capătul tunelului.”
„Wave’s Imprint” nu este doar despre cei implicați direct, ci despre noi toți. Este o lecție despre a vedea dincolo de limite.
Acest proiect a demonstrat că arta nu doar oglindește lumea, ci o influențează profund, generând schimbări semnificative și durabile.
Te invităm să descoperi lumea „Wave’s Imprint”, cu toate experiențele și creațiile care au prins viață în această ediție și în cele precedente, pe platforma www.waveforme.org.
Acest proiect nu ar fi fost posibil fără susținerea Asociației Naționale a Persoanelor cu Deficiențe de Auz din România “Ascultă Viața”
Și fără implicarea partenerilor:
Asociațiile Audiosofia, Koala Reabilitare Auditiv Verbală și Perspective pentru Copii Hipoacuzici; The Global Coalition of Parents of Children who are Deaf or Hard of Hearing (GPODHH), Forumul de Cercetare a Imigrației Washington D.C., Federația Europeană a Părinților copiilor cu deficiențe de auz (FEPEDA)
