WaveforMe

WaveforMe, for you, for us!

Asociația VAR Cultural din România, cu o vastă experiență în implementarea și dezvoltarea proiectelor cu un puternic caracter socio-cultural, a lansat în februarie a.c. primul proiect internațional WaveforMe dedicat promovării potențialului creativ al tinerilor cu deficiențe de auz, purtători de implant cohlear/proteze auditive.
Proiectul a luat naștere ca urmare a impactului pozitiv pe care demersurile anterioare le-au avut. Un produs emblematic, Amprenta Sunetului (2021), un film de mediu metraj care surprinde portretele și prezintă vocile a 29 de tineri hipoacuzici purtători de implant cohlear/proteze auditive, protagoniștii și creatorii filmului, poate fi urmărit gratuit și în limba engleză. https://www.varcultural.eu/proiecte/amprenta-sunetului/ (proiect realizat cu sprijinul Fundației pentru Comunitate și MOL România).
WaveforMe se dezvoltă pe 3 direcții și etape diferite: socială, educațională și culturală.
În prima etapă, grupul de lucru interdisciplinar format din profesioniști, a coordonat și susținut 3 workshop-uri a câte 5 întâlniri (arte vizuale, public speaking și percuție), de care au beneficiat gratuit 20 de adolescenți hipoacuzici din România (14 – 18 ani). Caracterul întâlnirilor a fost unul recreativ, menit să încurajeze creativitatea și inovația. Activitățile desfășurate pe parcursul workshop-urilor i-au ajutat pe tineri la descoperirea și potențarea resurselor interioare cu scopul de a le valorifica. Au fost încurajați să aibă inițiative, să-și expună punctul de vedere, îmbunătățindu-și astfel strategiile de comunicare. Nu în ultimul rând, s-a urmărit sprijinirea și consolidarea
procesului de asumare, reziliență și adaptare. 
Cea de-a doua etapă presupune realizarea a șase podcast-uri cu invitați adulți hipoacuzici din România și din străinătate, care activează în diverse domenii culturale. Până în prezent au fost difuzate 4 podcast-uri cu invitați din România (disponibile gratuit, cu subtitrare în limba engleză: https://waveforme.org/podcast/ ). Seria va fi completată cu încă doi invitați din Austria și Belgia. Prin intermediul acestor materiale video, ne dorim să aducem împreună oameni din contexte geografice diferite, cu experiențe, interese și nevoi similare, oferindu-le adolescenților cu deficiențe de auz șansa de a descoperi exact genul de influenceri de care au nevoie.Concomitent a demarat cea de-a treia etapă în care am pus bazele platformei care va găzdui și galeria de artă virtuală – un spațiu de expunere dedicat tinerilor hipoacuzici din țară și din străinătate. Deși open call-ul a fost adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, a existat cerere și din partea celor din segmentul de vârstă 18-30 ani. Am ținut cont de acest lucru, astfel că, pe 1 iunie 2022, odată cu lansarea galeriei virtuale, va exista un spațiu de expunere care le va fi rezervat și lor. 
Încurajăm tinerii de pretutindeni să ni se alăture, participând cu lucrări artistice, platforma WaveforMe fiind un spațiu deschis și în continuă dezvoltare.
În luna iulie a.c. va fi realizată o expoziție itinerantă care va conține o selecție din lucrările expuse în galeria virtuală, contribuții create în timpul workshop-ului de arte vizuale și va rezuma artistic întregul proiect. Aceasta va fi prezentată publicului în patru orașe din România: Sibiu, Timișoara, Iași și București, unde vor fi invitați membri ai comunității hipoacuzicilor, experți din domeniul educației, socio-cultural și medical.
 
Ne dorim ca prin intermediul proiectului WaveforMe să promovăm diversitatea și toleranța, crescând astfel gradul de conștientizare și acceptare a realității acestor tineri talentați.
Evoluția întregului proiect poate fi urmărită pe pagina de facebook WaveforMe și pe instagram, unde ne găsiți cu numele waveforme.var.
 
Un articol de Vero Nica (manager de proiect/reprezentant VAR Cultural) și Magda Cernea (psiholog, audiolog, dramaterapeut).
Parteneri: Asociația Națională a Persoanelor cu Deficiențe de Auz din România Ascultă Viața, „Federația Europeană a Părinților copiilor cu deficiențe de auz” (FEPEDA), Asociația “Audiosofia”, „Forumul de Cercetare în Imigrare” (IRF) Washington D.C., Asociatia Koala Reabilitare Auditiv Verbală, Aures Foundation, Biblioteca Judeţeană ASTRA – Sibiu, Asociația Hermes pentru Arta Contemporană (Galeria Calpe) – Timișoara, Complexul Muzeal Național „Moldova” – Iași, Galeria “ATELIER 030202” – București, B-Critic, București FM, IQads, MODERNISM, Propagarta, Revista Cultura, Radio România Cultural, VIVA FM.
* Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
**Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Read Comments

Leave a comment