WaveforMe

De vorbă cu Alice Popa, mămică de copil cu implant cohlear, psiholog clinician, președinta Asociatiei KOALA Reabilitare Auditiv Verbala.

Ce v-a determinat sa o inscrieti pe fiica dumneavoastra la atelierele din acest proiect?

M-a atras tematica atelierelor si faptul ca mai lucrase cu trainerii din proiect.

Care a fost motivul pentru care ati ales aceste ateliere?

Decizia i-a apartinut fiicei mele, a ales tematici care ii plac.

A contat faptul ca s-au desfasurat on-line si ca au fost oferite in mod gratuit?

A contat faptul ca au fost online, i-a usurat participarea, ea avand cursuri dupa amiaza nu mai are timp liber prea mult.  Iar faptul ca au fost gratuite a fost de asemenea binevenit.

In ce fel considerati ca fiica dumneavoastra a beneficiat in mod real de atelierele din cadrul proiectului? Puteti enumera cel putin trei beneficii?

Beneficiile acestor ateliere au fost: socializarea cu alti copii de varsta ei, invatarea anumitor tehnici de dezvoltare personala, diversificarea activitatilor zilnice (scoaterea din rutina).

Ce nevoi considerati ca sunt satisfacute prin desfasurarea unor astfel de ateliere?

Cu ajutorul acestor ateliere acesti copii creeaza legaturi ce pot dura si isi pot continua comunicarea si in afara atelierelor.

Credeti ca astfel de ateliere ar trebui organizate in mod constant? Puteti justifica raspunsul?

Da, ar fi binevenite aceste ateliere in mod constant, ii ajuta sa cunoasca copii la fel ca ei si nu numai, sa descopere si alte domenii si activitati.

Ne puteti povesti cum ati perceput dumneavoastra ca parinte participarea si implicarea fetei in acest proiect? Ce emotii ati surprins?

Din perspectiva noastra atelierele au fost benefice pentru copii, nu de putine ori mi-am surprins copilul razand si discutand dezinvolt in cadrul lor.

Daca ar fi sa faceti un exercitiu de imaginatie, ce amintiri credeti ca va avea fiica dumneavoastra peste 10 ani legate de acest proiect? 

Peste 10 ani cred ca isi va aminti cu drag de realizarea obiectelor, de trainerii avuti, unii avand un impact puternic asupra ei,  dar si de colegii de ateliere.

Daca acest proiect ar lua amploare, ce arii de interes sugerati ca ar putea fi abordate in viitor pentru a veni in sprijinul copiilor si tinerilor hipoacuzici purtatori de implant cohlear/proteze auditive?

Ca teme in atelierele viitoare sunt binevenite teme ca dezvoltare personala, incredere in forte proprii, descoperirea potentialului fiecaruia. Din pacate uneori societatea nu ajuta acesti copii in sensul acesta si poate asa pot fi ajutati sa vada ca pot avea aceleasi sanse ca si colegii lor auzitori.

Read Comments

Leave a comment